POR 2.2 sesiunea 2019 * – fonduri UE de maxim 5 milioane euro pentru IMM din Romania – posibila reducere a pragului maxim pana la 3 milioane de euro


* a 2-a, dar ultima din exercitiul financiar al UE 2014-2020

Microintreprinderile cu peste 3 angajati (ca medie in anul 2018) si firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea obtine fonduri europene de cate 1 milion – 5 milioane de euro fiecare, in anumite conditii, pe proiecte in domenii de afaceri diverse: de la Productie Manufacturiera (Prelucratoare) sau Software-IT si pana la Sanatatea privata, prin noua linie de finantare 2.2 IMM din cadrul Programului Operational Regional (POR) scoasa in consultare publica intre 22 octombrie – 23 noiembrie 2018, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) .

Daca la prima sesiune din exercitiul financiar multianual al UE 2014-2020 (sesiune deschisa in 2017 si ce a durat cu evaluari-contractari pana in 2018) in linia de finantare POR 2.2 IMM aveam ajutoare de minimis si ajutoare regionale de 200.000 – 1 milion euro, in propunerea pentru noul apel de proiecte vorbim de ajutoare regionale de 1 milion euro – 5 milioane euro pe proiect.

Exista insa posibilitatea / probabilitatea ca – in urma consultarii publice – pragul de jos sa fie coborat la 500.000 euro, iar cel superior la 3 milioane de euro – pentru ca bugetul sa ajunga pentru mai multi aplicanti.

Banii europeni provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, parte a Politicii de coeziune a Uniunii Europene.

Fondurile vor fi disponibile numai in mediul urban, pentru investitii in aproape toata tara, cu exceptia Bucurestiului si a judetului Ilfov. Nici zona Deltei Dunarii (ITI-DD) nu intra in acest apel de proiecte aflat in pregatire, dar de regula se va lansa in paralel un apel separat pentru ITI-DD.

In functie de dimensiunea firmei si de regiunea de dezvoltare in care se face investitia, solicitantul trebuie sa contribuie si el cu un anumit procentaj din valoarea eligibila a proiectului, fara TVA.

De exemplu, o microintreprindere sau o firma mica trebuie sa vina cu cel putin 45% cofinantare proprie – doar in Regiunea Vest – si cu minimum 30% in celelalte 6 regiuni eligibile.

O firma medie (50 – 249 angajati; cifra de afaceri 10-50 mil. euro) are nevoie de 55% aport propriu in regiunea Vest si de 40% in celelalte 6 regiuni eligibile.

ATENTIE: firma aplicant poate sa aiba sediul in ORICARE regiune / judet a (al) Romaniei – eligibilitatea si cota de finantare tin de punctul de lucru din judetul unde va avea loc investitia.

Sursa info: MDRAP si StartUpCafe.ro

Publicat in categoria Alerte si noutati finantare in data de 24 ianuarie 2019 de catre Radu Limpede